handigereistips.nl

Alles over reizen!

Essentiële autochecks voor een zorgeloze autovakantie

2 min read
autovakantie

Een zorgeloze autovakantie begint met een goed voorbereide auto. Voordat je de auto instapt en de weg opgaat, is het daarom van cruciaal belang om een grondige controle van je voertuig uit te voeren. Je wilt immers niet voor onverwachte problemen komen te staan wanneer je in het buitenland bent. Daarom hebben we in deze blog enkele essentiële auto checks op een rijtje gezet die je moet overwegen om uit te voeren. 

1. Bandeninspectie

Ten eerste is het van groot belang om de banden van de auto te inspecteren. Controleer bijvoorbeeld de bandenspanning en zorg ervoor dat deze overeenkomt met wat er wordt aanbevolen door de fabrikant. Check daarnaast of de banden geen slijtage hebben opgelopen en dat er geen beschadigingen op zitten. Vergeet hierbij niet om ook het reservewiel te controleren en mee te nemen!

2. Vloeistoffen controleren

Er zijn verschillende vloeistoffen die in een auto gaan. Voor vertrek is het belangrijk om elk van deze te controleren en eventueel bij te vullen. De vloeistoffen die je in ieder geval moet checken zijn het oliepeil, remvloeistof, koelvloeistof, stuurbekrachtigingsvloeistof en ruitenwisservloeistof. In het boekje van de fabrikant zul je vinden wat het gewenste peil voor elk van de vloeistoffen is. Overweeg daarnaast ook om een flesje extra vloeistof mee te nemen op reis, bijvoorbeeld wanneer je een bepaalde vloeistof hebt die moeilijk te vinden is in het buitenland. 

3. Verlichting en elektronica

De verlichting van de auto draagt significant bij aan de veiligheid, niet alleen van de inzittenden, maar ook van de andere weggebruikers. Controleer daarom voor vertrek goed of alle verlichting, zoals de koplampen, remlichten en richtingaanwijzers, het doen. Echter is niet alleen de externe verlichting belangrijk, maar ook de interne. Denk bijvoorbeeld aan de interieurverlichting en dashboardlampjes. Zorg er daarnaast voor dat alle overige elektronische systemen correct functioneren en pas zo nodig iets aan. 

4. Accuconditie

De accu is het kloppende hart van je auto, het levert immers de energie die nodig is om de auto te starten. Controleer voor vertrek dus goed de accu, bijvoorbeeld op corrosie, en zorg dat de aansluitingen stevig zijn. Afhankelijk van hoe oud de accu al is, kan je zelfs overwegen om hem te laten testen door een professional. Mocht je nou zeker zijn dat je accu wel aan vervanging toe is, dan kan je er ook voor kiezen om deze zelf te vervangen om zo kosten te besparen. Bestel bijvoorbeeld gemakkelijk een nieuwe accu van Bogijn en laat hem de volgende dag nog thuis leveren! Zo kan je meteen aan de slag.  

5. Nooduitrusting en reservemateriaal

Als laatste is het belangrijk om je nooduitrusting te controleren. Hopelijk zul je deze nog niet vaak nodig gehad hebben, en ben je dus wellicht vergeten wat er allemaal bij zit. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd een gevarendriehoek, veiligheidshesje en EHBO trommel bij hebt. Daarnaast is het verstandig om altijd wat reservemateriaal mee te nemen, zoals gereedschap, een reservewiel en reserve lampen. Over het algemeen geldt dat je beter te veel mee kan nemen dan te weinig!