handigereistips.nl

Alles over reizen!

Ga je op reis? Informeer welke vaccinaties je nodig hebt zodat je niet ziek wordt!

3 min read

Tropische klimaten kunnen een droom zijn, maar ze brengen ook enkele risico's met zich mee waarvan u op de hoogte moet zijn voordat je op reis gaat. Of je nu familie of vrienden gaat bezoeken in een tropisch land of een avontuurlijke vakantie van twee weken aan de andere kant van de wereld maakt, er zijn een aantal dingen die reizigers moeten weten voordat ze vertrekken. Een van deze zaken die je van tevoren het beste geregeld kunt hebben zijn de vaccinaties. In verre landen zoals in de continenten Afrika en Azië komt namelijk ziektes voor die we hier in West Europa niet hebben. Hier lees je welke vaccinaties het meest gebruikelijk zijn om te nemen.

De bmr vaccinatie

Een van de vaccinaties die belangrijk zijn om te nemen, zeker als je kinderen hebt, is de bmr vaccinatie. BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. De bmr vaccinatie neem je met name om te voorkomen dat jij of je kinderen mazelen oplopen. Deze ziekte komt voornamelijk voor in ontwikkelingslanden en jaarlijks sterven zo'n honderdduizend kinderen in deze landen aan deze ernstige kinderziekte. Mazelen is een van de meest besmettelijke ziektes die er bestaan, nog vele malen besmettelijker dan de griep. Het is dan ook belangrijk dat je je goed beschermt tegen deze ziekte. De reden dat je een bmr vaccinatie neemt en niet enkel een voor mazelen, is omdat er geen vaccin bestaat die bestemt is voor mazelen alleen.

DTP

Nog een vaccinatie die veel mensen nemen als ze op reis gaan naar verre bestemmingen, is de dtp vaccinatie. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Dit zijn drie ernstige infectieziekten die je liever niet op wilt lopen als je op vakantie gaat. Gelukkig is het heel gemakkelijk om je hiertegen te laten vaccineren, zodat je goed beschermt op reis kunt gaan.

Hepatitis A en B

Veel reizigers hebben het belang van reisvaccinaties niet overwogen bij het reizen naar de tropen. Reizigers die zich in risicogebieden voor malaria, gele koorts en tyfus bevinden, kunnen worden beschermd door zich goed te laten vaccineren voordat ze hun thuisland verlaten. Reizigersdiarree komt ook vaker voor zonder ertegen te zijn ingeënt. Daarom raadt de GGD aan dat alle reizigers ten minste twee weken voordat ze naar het buitenland gaan een hepatitis A vaccin krijgen. En degenen die bij de lokale bevolking zullen wonen of werken, moeten overwegen om ook het hepatitis B vaccin te krijgen.

Wees voorzichtig op reis

Verder is het natuurlijk van belang dat je je gezond verstand gebruikt als je reist naar landen met een risico om ziek te worden. Was regelmatig je handen en desinfecteer ze met handalcohol. Zeker als je naar het toilet bent geweest. Wees ook bewust van wat je eet en drinkt. Zorg dat je bij het bestellen van een flesje water altijd checkt dat de dop gesealt is, en dat ze deze dus niet met kraanwater hebben gevuld. Neem ook bij het tanden poetsen geen kraanwater in de mond om te spoelen, maar spoel met mineraalwater uit een flesje. Ziek worden op reis is namelijk geen pretje!