handigereistips.nl

Alles over reizen!

Bijzondere dingen om te doen tijdens je vakantie in Israël

3 min read

Israël is misschien niet direct een van de landen waar je aan denkt als je een trip wilt boeken. Echter is een vakantie Israël is bij uitstek een manier om een herdenkingswaardige trip te maken. Laat bijvoorbeeld een tatoeage zetten, bezoek de plaats waar de dodezeerollen al eeuwen worden bewaard of overwin je angsten bij HaMifletzet.

Het zijn misschien niet de meer traditionele trekpleisters van Israël. Het zijn juist deze onontgonnen en bijzondere plekken die een voor ware ontdekking en zorgen voor blijvende herinneringen aan een toch al bijzonder land.

Al zevenhonderd jaar tatoeages bij Razzouk

De familie Razzouk tatoeëert al ruim zevenhonderd jaar pelgrims en andere bezoekers . Nu ook voor steeds meer mensen die tijdens hun Israël vakantie een blijvende herinnering op hun huid willen laten zetten. De shop van de familie vind je net buiten de Jaffapoort in het oude centrum van Jeruzalem . Het is een kleine winkel, maar wel eentje die een eeuwenoude geschiedenis uitademt.

De tatoeages die de familie Razzouk al sinds 1300 zet, hebben allemaal een religieuze verwijzing. Dat er al veel langer werd getatoeëerd, al rond 800 na Christus. blijkt uit geschriften die in de Gazastrook zijn gevonden uit die tijd. Daarin werd geschreven over getatoeëerde christenen. Zij droegen een afbeeldingen van het kruis of van de naam van Jezus op hun huid. Ook tijdens de Pelgrimstochten werd er volop getatoeëerd in het Heilige Land.

Angsten overwinnen: sta oog in oog met HaMifletzet

Toen het monsterlijke beeld ‘De Golem’ van kunstenaar Niki de Saint Phalle in 1972 in het Rabinovich Park werd neergezet, waren de geluiden niet heel erg positief. Het beeld werd groteske genoemd en zou kinderen angst aanjagen. De kunstenares bleef echter voet bij stuk houden en betoogde dat haar kunstwerk juist goed zou zijn.

Wil je dat kinderen hun angsten overwinnen, confronteer ze dan met iets engs in een veilige omgeving, was haar idee. Het beeld van HaMifletzet, oftewel ‘het Monster’ is nog altijd te bezichtigingen in het park in de Kiryat HaYovel buurt. Je kunt er zien hoe kinderen hun angst overwonnen hebben; ze klimmen nu vrolijk op een van de drie rode tongen die uit het beeld steken.

Respect voor de doden op de Beit She’arim begraafplaats

Op je Israël vakantie is er genoeg cultuur en geschiedenis op te snuiven. Een van de bijzondere plekken waar je stil kunt staan bij de bewogen geschiedenis van het Joodse volk, is op de begraafplaats bij de oude, verloren stad Beit She’arim. Beit She’arim is nu een nationaal park en de begraafplaats waar Rabbijn Judah is begraven, is het absoluut waard om een bezoek aan te brengen. De begraafplaats kent dertig grotten die als graf dienen. De begraafplaats is ook direct de grootste, oude Joodse begraafplaats ter wereld.

Breng een bezoek aan de Tisch dierentuin

De Tisch dierentuin is begonnen als een projectje van een Joodse professor Aharon Shulov. Die wilde dat mensen de bijbel konden ervaren als iets tastbaars en niet alleen als een papieren geschrift. De dieren die hij in 1940 in de dierentuin verzamelde, werden allemaal genoemd in de bijbel. Je kunt op je vakantie in Israël nog altijd een bezoek brengen aan de Tisch dierentuin, waar inmiddels 140 diersoorten leven, zowel dieren die in de bijbel worden genoemd als ook een aantal bedreigde, inheemse diersoorten.