handigereistips.nl

Alles over reizen!

Alles wat je moet weten over jouw vakantie naar Aruba

6 min read

Aruba is een eiland in het Caribisch gebied. ‘One happy Island’ luidt de slogan van Aruba. De geschiedenis, het klimaat, flora en fauna traditionele recepten, goede restaurants, etc. Lees alles wat je moet weten over een goedkope vakantie op Aruba in dit uitgebreide artikel.

Geschiedenis

Columbus

1492: columbus ontdekte de Caribische eilanden, of hoe het toen genoemd werd: De Nieuwe Wereld. Hiervoor was het gebied al bewoond door verschillende indianenstammen. Over deze stammen is echter weinig bekend. Eerst werd het goud weg gehaald, en de producten die zorgen voor vruchtbare grond.

Kannibalisme

Het woord Kannibaal zou van de indianen op de Caribische eilanden afstammen. De vraag is hoe deze benaming is ontstaan, gaat het daadwerkelijk om het eten van mensen, of is het dat ze zich verdedigden tegen de blanke indringers? Sommige bronnen lijken te wijzen op het eten van mensen om religieuze redenen. Veel is er echter niet bekend, door weinig archeologische vondsten.

Awarakindianen

Aruba werd bewoond door Arawak Indianen, voordat de Spanjaarden binnenvielen. In 1499 zette Spaanse zeevaarder Alonso de Ojeda er voor het eerst voet aan wal. De Spanjaarden lieten het eiland onbeheerd. Wel namen ze indianen me om te werken in de kopermijnen in Hispaniola (Haïti en Dominicaanse Republiek).

Hollanders in Aruba

In 1636 werd Aruba bezet door de Hollanders vanuit Curaçao, dit vanuit strategisch oogpunt. Aruba zorgde toen voor voedselvoorziening van Curaçao. Ook werden op het eiland paarden gefokt om deze te verkopen aan andere Caribische eilanden. Deze paarden werden daar gebruikt voor het werk op de suikerrietplantages. In deze tijd kwamen veel inwoners van Venezuela naar dit eiland om werk te vinden binnen de veeteelt en paardenfokkerij. Er waren geen negerslaven, want de indianen deden het werk. Naast de commandeur van de WIC waren er vrijwel geen blanken op het eiland. De commandeur verhuisde naar de paardenbaai, dat het centrum van de paardenhandel was. Hier groeide later Oranjestad uit. Tot 1770 mochten er geen mensen zich vestigen op Aruba zonder toestemming van de WIC.

Fort Zoutman

Fort Zoutman diende als bescherming tegen de vele oorlogen die de Hollanders voerden. Ondanks dit fort viel Aruba in 1805 in de handen van de Engelsen. Later gaven de Engelsen het terug aan de Hollanders. Fort Zoutman is het oudste gebouw dat Aruba rijk is, en is daarom een bezichtiging waard. Iedere dinsdag is er van half 7 tot half 9 het bonbini-festival. Hier kun je handgemaakte spullen bekijken en er zijn hapje, drankjes, en Arubaanse muziek. Bon bini! is Papiaments voor: welkom!

Goud, fosfaat en Olie

In de tijd van de Engelsen werd goud ontdekt, en een Engelse maatschappij begon met goud winnen. Ook was een fosfaatwinning maatschappij bedrijvig op Aruba bij Sero Colorado, de ondergrondse tunnels zijn nog te zien. Nadat goud niet lucratief bleek voor Aruba werd een oliebedrijf gevestigd op Aruba, vanwege de gunstige ligging ten opzichte van de wereldhavens en de olievelden in Venezuela. Op Aruba waren echter te weinig arbeiders. Dit had als gevolg dat mensen uit Amerika en de andere Caribische eilanden naar Aruba kwamen. Dit zorgde voor een grote welvaart.

Status Aparte

Door de grotere welvaart wilden de bewoners loskomen van de administratieve verbanden met de andere eilanden, en wilden een directe band met Nederland. In 1986 kreeg Aruba de Status Aparte, totale afhankelijkheid zou in 1996 komen, maar werd uitgesteld.

Toerisme

Na de komst van Lago (olieraffinage) en de stijgende welvaart, daalde het aantal werknemers fors door automatisering in de raffinage. Vanaf die tijd (eind jaren 50) werd het toerisme een steeds belangrijkere inkomstenbron.

Klimaat

Temperatuur

De gemiddelde temperatuur in Aruba is 28 graden. Soms zorgt de wind er voor dat het koeler aanvoelt. Aruba valt buiten de orkaanzone, en er valt per jaar de helft minder regen als in Nederland.

Divide Boom of watapana

Dit is een boom die op de ABC-eilanden groeit. Deze boom wordt gevormd door de passaat wind mee en dit zorgt er voor dat deze boom een typische houding heeft. De passaatwind is een windstroom die vanaf de tropen naar de evenaar stroomt, zowel in het noorden als in het zuiden van de evenaar vindt deze stroom plaats. De bomen groeien scheef omdat de wind altijd dezelfde kant op waait. Daarom wordt deze wind ook wel ‘eeuwige wind’ genoemd.

Cactussen

Vanwege het droge klimaat, zijn er op het eiland cactussen te bewonderen.

Natuur

In Aruba zijn verschillen prachtige uitgestrekte zandstranden. Zo is Palm beach verkozen tot een van de mooiste stranden van de wereld! Ook zijn er verschillende palmbomen. Deze zijn ooit door de Spanjaarden van de Canarische eilanden naar Aruba gehaald. Vergeleken met andere tropische gebieden is Aruba droog en er is weinig vegetatie. Aan de noordkust is vanwege de wind en het zoute water weinig plantengroei. Aan de zuidkust is er wat mangrovebegroeiing (plantengroei dat typisch is voor de tropen). Ook zijn er parken waar je tropische bloemen en planten kunt zien. Een heel populair hotel is Divi Village.

Dieren

  • Hagedissen: op Aruba heb je verschillende soorten hagedissen. De leguaan is een van de bekendste hagedis op Aruba.
  • Slangen: Aruba bezit twee slangensoorten die uniek voor het eiland zijn, zoals de santanero en de giftige cascabel of ratelslang.

Op Aruba zijn 175 verschillende vogelsoorten. De bijzonderste zijn:

  • Dwergpapegaaien, deze worden ook wel eens lovebirds genoemd, vanwege hun                                      aanhankelijkheid. Ook vormen ze een hechte band met hun partner gedurende hun leven
  • Oranje/gele troepialen, dit is fel oranje/gele zangvogel. Een troepiaal eet insecten en fruit. Typisch aan deze vogelsoort is dat ze zelf geen nesten maken. Ze verblijven in een verlaten nest, of ze nemen een nest van een ander soort in beslag. Ze zullen hierbij de andere soort en eventueel hun eieren gewoon opeten.
  • Kolibries: dit zijn kleurrijke tropische vogels met een lange spitse snavel. Met deze snavel kunnen ze, in tegenstelling tot insecten, in de kroonbuis van de bloem komen en zichzelf zo voorzien van nectar.
  • Pelikanen: Op Aruba zul je pelikanen tegenkomen. Dit zijn watervogels met een opvallend uiterlijk. Ze jagen een school vissen naar ondiep water door hevig met hun vleugels te fladderen. Vervolgens schept hij de vissen uit het water met zijn snavel. De pelikaan doet zijn hoofd naar voren zodat het water er uit gaat en de vis achter blijft.
  • Ten slotte heb je veel tropische vissoorten. Een groot deel van deze vissen leven in de koraalriffen van het eiland.

Wat is er te doen op Aruba?

Partybussen

Op het eiland rijden verschillende felgekleurde, vrolijk geverfde bussen. In de bus wordt muziek gedraaid en kun je drankjes (natuurlijk ook cocktails) nuttigen. Je hebt verschillende bussen met verschillende thema’s. Zo is Merengue (typisch Caribische muziek) bijvoorbeeld ook een thema. Je kunt met de bus ook verschillende stops maken bij uitgaansgelegenheden. Een voorbeeld van zo’n bus is de banana bus, om de site hiervoor te openen klik hier

Jamanota

Dit is het hoogste punt van het eiland (189 meter). Dit kan zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Lees hier meer over Jamanota.

Onderwaterpark

Het onderwaterpark bij Arashi Beach, Atlantis en Bay Princess is voor niet-duikers die de onderwaterwereld willen zien.

Bushiribana en Balashi

Hier zijn verlaten goudmijnen te vinden en de ruïne van een goudsmelterij uit 1871 (de tijd van de Engelsen). Bij Balashi zijn resten van een goudsmelterij te vinden.

Casibari rotsformaties

Dit zijn grote hopen keien, waar je tussendoor onderdoor of op kunt lopen. Het is alsof de keien zo uit de lucht zijn komen vallen. Ook zijn er pictogrammen op de vinden die de arawak indianen 2000 jaar geleden er in hebben gekrast.

Hooiberg

Dit is een typisch kegelvormige heuvel in Aruba.

San Nicolas

Hier werd oorspronkelijk fosfaat gewonnen, later kwam de Lago-raffinaderij, toen deze sloot liep de bevolking terug en ontstond een ware spookstad. Nu heeft Coastal Oil de activiteiten overgenomen en leeft de plek weer.

Colorado Point Vuurtoren

Hier kun je van uitzicht genieten en de kust van Venezuela zien.

Savaneta

Dit is Aruba’s oudste nederzetting vanuit de tijd van de Spanjaarden. Voor de Spanjaarden was dit destijds de belangrijkste plaats van het eiland. Het was de residentie van de bewindvoerders, hieruit is de naam: Commandeursbaai ontstaan.

Spaan Lagoen

Deze baai is erg geliefd bij duikers en snorkelaars.